Tintrio Reviews with ekomi.nl
logo check

Gratis verzending vanaf € 75

logo check

Voor 16u besteld, zelfde werkdag verzonden*

logo check

98% geeft ons 4 of 5 sterren

logo check

+50.000 kleuren

De trendkleuren in verf voor 2023


De kleurentrends voor 2023 zijn bekend! Benieuwd naar de trendkleuren van de verschillende verffabrikanten? Je vindt ze in dit blogartikel. Aan het einde van deze pagina kan je ze ook nog allemaal downloaden in een handig overzicht.

bron afbeelding onder: PPG coatings - afbeelding boven: Levis

De natuurtrend zet zich voort

De trendkleuren voor 2022 waren voornamelijk groen-, blauw- en zandtinten; kleuren die terug te brengen zijn naar de natuur. Verder zagen we in de bijhorende trendkleurenpaletten ook nog heel wat diepe, rijke tinten, licht, heldere ondersteunende tinten en een reeks vrolijke, optimistische kleuren. 

In 2023 zien we de verfkleuren voor interieurs in dezelfde richting gaan. 2023 is volgens de verschillende kleurenexperts een jaar waarin we voornamelijk nood hebben aan rust en warmte in onze omgeving, en dat reflecteert zich in de kleurenpaletten die ze samenstelden. Aardetinten, die een standvastig gevoel en warmte uitstralen, zijn daarbij nog steeds prominent aanwezig. Ook andere kleurelementen uit de fauna en flora duiken weer op, zoals rustgevende oceaanblauwe tinten, serene groene nuances of warme witten. Ook zonnige geeltinten komen in 2023 in vrijwel elke trendkleurencollectie voor.

Sigma Coatings trendkleuren voor 2023

Sigma schuift voor 2023 het blauwgroene Vining Ivy (PPG1148-6) naar voor als trendkleur. De ietwat donkerdere, gedempte tint staat volgens PPG (fabrikant van Sigma) symbool voor het diepste van de zee en oceaan. Ze bestempelen het als een tint die energiek is, en tegelijk ook sereen en verankerend is. Een beetje zoals de kleine momentjes van vreugde die we sinds het einde van het coronatijdperk steeds vaker opnieuw mogen beleven.

bron afbeelding: PPG / Sigma

Door z'n veelzijdigheid zou deze trendkleur volgens PPG enorm makkelijk te combineren zijn, waardoor je opnieuw weer meer tijd overhoudt voor die kleine vreugdevolle momenten. En voor het geval je je nog steeds geen andere kleuren naast Vining Ivy kunt inbeelden, zijn er naar goede gewoonte ook voor 2023 weer drie kleurenpaletten met prachtige, originele combinaties. De drie paletten zijn gebaseerd op reflectie, aldus PPG. Reflectie over wat belangrijk is voor ons, onze relatie tot onze planeet en hoe we met anderen omgaan, wat zich vertaalt in Serenity, Origin en Duality.

Serenity

Origin

Duality

In het Serenity kleurenpalet vind je vrij zachte tinten. PPG omschrijft het als een sierlijk palet, met melkachtige pasteltinten, waterkleurige tinten en warme neutrale tinten. De focus ligt bij dit palet op prioriteit geven aan de belangrijke dingen in het leven, en op een aanzet om innerlijke rust te vinden.

bron afbeelding: PPG / Sigma

Dit kleurenpalet is al iets donkerder en bevat heel wat rijke tinten. Origin wordt omschreven als symbool voor de schoonheid van de natuur, die erg nuchter maar tegelijk ook magisch is. Het zou een gevoel van veiligheid creëren, met eveneens een verlangen om ongekend terrein te verkennen.

bron afbeelding: PPG / Sigma

In het derde palet, met de naam Duality, zien we fellere, frisse, vrolijke kleuren terug. Hierover zegt PPG dat ze staan voor een herschapen wereld volgens individuele regels, met krachtige contrasten tussen heldere kleuren, pure pasteltinten en sterke neutrale tinten.

bron afbeelding: PPG / Sigma

Probeer zelf enkele combinaties uit


Met onze sets van drie kleurtesters in verschillende Sigma trendkleuren, kan je thuis uitproberen welke kleuren het beste in jouw interieur passen. Elke set bevat een door Sigma vooraf samengestelde kleurencombinatie, waarvan je telkens ook een sfeerbeeld ter inspiratie kunt bekijken. Tussen de kleuren onderling is het dus alvast een match, tussen jou en de kleuren ook?

Tintrio Reviews with ekomi.nl
Sigma Set Kleurtesters: Sigma Trendkleuren 2023
Vanaf € 11,95 

Sikkens trendkleuren voor 2023

De kleur van het jaar 2023 van Akzonobel, de verffabrikant van onder andere Sikkens, Trimetal en Levis, krijgt de naam Wild Wonder mee. Het is net als Brave Ground in 2021 een warme tint, maar wel helemaal anders. Wild Wonder is namelijk een donkergeel, dat naar beige toe neigt. Bij AkzoNobel omschrijven ze het zelf als "een natuurlijke, positieve tint geel die doet denken aan velden vol koren."

bron afbeelding: Levis

Bij de nieuwe trendkleur horen zoals altijd ook weer vier kleurenpaletten: Buzz, Flow, Lush en Raw. Bij Sikkens vind je die terug onder de naam Colour Futures 2023, bij Levis in de Levis Ambiance Trend Collection 2023. In die vier paletten vinden we nog een aantal oude bekenden terug, trouwens. Naast Brave Ground (2021), herontdek je ook nog het lichtblauwe Bright Skies (2022) en het grijsblauwe Denim Drift (2017).

Buzz

Buzz bevat warme, optimistische tinten. Het kleurenpalet doet denken aan een veld vol kleurrijke wilde bloemen. Levis bestempelt het als levendig, speels en verfrissend.

bron afbeelding: Levis

Flow

Flow bevat koelere, luchtige en dromerige tinten, waarmee je meer balans in je huis kunt krijgen.

bron afbeelding: Levis

Lush

Lush neemt je mee in fauna en flora, met z'n groene en paarsachtige tinten. Bij Levis omschrijven ze het als "rustgevende bostinten" die ons helpen om ons "geworteld en ondersteund" te voelen.

bron afbeelding: Levis

Raw

Bij Raw vind je heel wat down-to-earth aardetinten terug. Het palet bevat heel wat warme, zachte tinten, die heel erg dat natuurlijke gevoel uitstralen.

bron afbeelding: Levis

Andere trendkleuren in verf voor 2023

Op de trendkleuren van merken zoals Mathys blijft het nog heel eventjes wachten. We updaten deze blog van zodra we daarover meer weten. Boss Paints, Valspar en Behr maakten wel alvast hun trendkleuren voor 2023 bekend.

Boss Paints

Bij Boss Paints valt de keuze dit jaar op de kleur Entangled Green (WE M191). De trendkleur van Boss Paints voor 2023 wordt omschreven als "een subtiel vergrijsd muntgroen", dat "rustgevend zacht, maar ook prikkelend en fris" is. Ook hier vinden we dus weer de rode draad van de natuur en rust in huis.

bron afbeelding: Boss Paints

Valspar

Valspar heeft opnieuw niet slechts één uitverkoren kleur voor 2023, maar stelt een prachtige verzameling van twaalf trendkleuren voor, gaande van warm wit, over beige, blauwe en groene tinten, tot vrolijk oranje, roze en lila. In drie woorden vatten ze het palet samen als "comfortable, joyous, beautiful" (comfortabel, vrolijk, mooi).

bron afbeelding: Valspar

Behr

Blank Canvas (DC-003) is 2023 Color of the Year bij Behr. Met deze trendkleur, die eigenlijk ook wel gewoon tijdloos oogt, creëer je helderheid en warmte in je inkomhal, je maakt het ermee gezellig in de woonkamer, je frist er je keuken mee op, je zorgt er voor rust mee in de slaapkamer, je geeft er je badkamer een moderne upgrade mee,... Deze zachte, warme wittint werkt echt op élke plek in en rond je huis.

bron afbeelding: Behr

Mathys

Wordt vervolgd...

Pantone kleur van het jaar 2023

Pantone is dan wel geen verffabrikant, maar staat wel hoog aangeschreven in de wereld van de kleurentrends. Zij lanceerden Viva Magenta als dé trendkleur voor 2023. Zoals je wel al kunt afleiden uit de naam, is Viva Magenta is een vrij diepe, donkere, levendige tint magenta. De kleur heeft zoveel diepte, dat hij er bijna rood uitziet. Het is in ieder geval wel een stijlvolle, funky kleur. 

Helaas kunnen we geen Pantonekleuren voor je mengen in verf... Maar niet getreurd! We gingen voor jou op zoek naar een verfkleur die er heel dicht bij aanleunt, en kwamen daarbij uit op NCS-kleur S 1575-R10B (afbeelding rechts). 

In de trendkleurencollectie van Sigma vind je trouwens ook twee kleuren die wel wat dezelfde richting uit gaan: Briquette (PPG1188-6) en Heart's Afire (PPG13-14). Ideaal als je de kleurentrend van Pantone wil combineren met die van Sigma 😉

Zoals beloofd, bundelden we alle trendkleuren ook nog eens in een handig overzicht voor jou. Als bonus krijg je er ook nog een selectie van zes kleuren bij, gekozen door ons eigen team hier bij Tintrio, die wij perfect bij 2023 vinden passen.

We vullen dit document nog aan naarmate er meer trendkleuren bekend worden. Vraag gerust een geüpdatete versie aan.