Tintrio Reviews with ekomi.nl
logo check

Gratis verzending vanaf € 75

logo check

Voor 16u besteld, zelfde werkdag verzonden*

logo check

98% geeft ons 4 of 5 sterren

logo check

+50.000 kleuren

Stappenplan: keukenkasten schilderen

Stel: je bent uitgekeken op je keuken, maar verder is hij eigenlijk nog wel best in orde. Je wil nog niet meteen een nieuwe keuken gaan installeren, of nieuwe deuren plaatsen, maar je hebt ook geen zin om nog jaren naar dezelfde keukenkastjes te kijken. Of: je bent net verhuisd en de keukenkastjes in de nieuwe woning zijn niet zo je ding, maar het budget laat geen nieuwe keuken meer toe. Dan hebben we goed nieuws voor je: door de keukenkastjes te schilderen, kan je in enkele stappen je keuken een heel nieuwe look geven! En uiteraard hebben wij voor jou alles wat je daarvoor nodig hebt.

Ga je je keukenkasten verven, dan kan je je schilderwerk onderverdelen in drie stappen, die we hieronder voor je opsommen. Voordat je aan het schilderen zelf begint, heb je natuurlijk ook nog wel twee andere dingen te doen: nadenken over welke kleur je wil en alle benodigdheden in huis halen. Dat laatste gaat heel gemakkelijk. Enkele klikken en wij bezorgen je bestelling gewoon aan huis. Beslissen hoe je keuken er zal gaan uitzien, zal misschien nog langer duren. 🤭


Stap 1: voorbereiding

Je kan ervoor kiezen om je keuken te demonteren en bijvoorbeeld in de garage of een schuurtje al je schilderwerk te doen, of om je deuren en ladefronten te laten zitten en ze ter plaatse te schilderen. Welke optie je kiest, hangt af van je situatie. 

Heb je geen plaats om alle onderdelen open te leggen, dan is het misschien makkelijker om je keuken niet te demonteren. Heb je kleine kinderen rondlopen die graag ‘een handje toesteken’, dan wil je misschien eerder net wél je schilderwerk ergens anders uitvoeren. 

Wanneer je ervoor kiest om je keukenkastjes te schilderen zonder je keuken uit elkaar te halen, dan heb je wel wat masking tape nodig om de handgrepen en het beslag af te plakken. Het is aan te bevelen om de vloer in ieder geval ook te bedekken. Dat kan je doen met ProGold afdekkarton, dat je met masking tape op z'n plaats kunt houden. 

Vervolgens ga je de keukenkastjes reinigen, met bijvoorbeeld Berdy Clearline ontvetter, zodat ze helemaal vetvrij zijn. Ontvetten is belangrijk voor de aanhechting van de verf, en dus een onmisbare stap voor een duurzaam eindresultaat.

Indien je de keukenkasten niet demonteert, dan kan je ze best ook eerst reinigen vooraleer je tape aanbrengt. Zo zal ook je masking tape beter blijven kleven. 

Tintrio Reviews with ekomi.nl
3M Gouden Masking Tape
Formaat: 24 mm | Hoeveelheid: 1 stuk
Varianten van € 6,95 
Vanaf € 8,95 
Bekijk product

Stap 2: voorbehandelen

De volgende stap is dat je gaat schuren, om oude (verf-)lagen van de keukenkasten te verwijderen en ze klaar te maken voor het schilderen. In deze schuurmatrix van ProGold kan je makkelijk terugvinden welke korrelgrootte(s) je nodig hebt voor jouw keukenkasten.  

Als er nog grote krassen of kleine gaatjes in je kasten zitten, dan kan je die eerst ook nog opvullen. Voor houten keukenkasten kan je gebruik maken van Polyfilla kneedbaar hout. Deze houtvulpasta vult kleine gaten en scheuren en is geschikt voor alle houtsoorten. Hierna moet je opnieuw schuren, om het oppervlak weer effen te maken. 

Na het schuren is het belangrijk om het stof weg te nemen met een schone, pluisvrije doek of met een zachte borstel. Anders komen er wellicht stofdeeltjes vast te zitten in de verflaag en krijg je een oneffen resultaat.


Tintrio Reviews with ekomi.nl
Progold Combi Blok
Vanaf € 1,45 
Tintrio Reviews with ekomi.nl
Progold Softpad
Vanaf € 1,15 
Tintrio Reviews with ekomi.nl
Progold Stoffer Halve Maan
Hoeveelheid: 1 stuk
Vanaf € 7,25 
Bekijk product
Tintrio Reviews with ekomi.nl
Polyfilla - Kneedbaar Hout
Kleur (Polyfilla): Natural | Inhoud: 500 g
Varianten van € 3,95 
Vanaf € 10,95 
Bekijk product

Stap 3: schilderen

Na stap 1 en 2 zien je keukenkasten er misschien al best anders uit, maar nu is het pas echt tijd voor de grote transformatie! Om te beginnen, breng je eerst een grondlaag aan. Goede primers zijn bijvoorbeeld Sigma Tigron Aqua Primer, voor houten keukenkasten, of Sigma Multiprimer Aqua, voor heel wat andere soorten oppervlakken. Of je een witte of een gekleurde primer nodig hebt, is afhankelijk van de kleur waarin je je keukenkasten wil gaan schilderen. 

Bij het aanbrengen van de primer werk je best in twee richtingen: eerst maak je verticale lijnen, die je vervolgens horizontaal mooi verder gaat uitrollen. Zo maak je de grondlaag ook niet te dik, maar zorg je er wel voor dat je volledige oppervlak gedekt is. Wanneer de primer droog is, schuur je die nog even licht op met een fijne korrel. Vergeet daarbij opnieuw niet om na het schuren het stof weg te nemen, zodat het straks niet in de verflaag terecht komt.

Nu kan je beginnen met de afwerklaag. Heb je Sigma Tigron Aqua Primer of Sigma Multiprimer Aqua gebruikt, dan kan je de afwerking doen met Sigma Tigron Aqua. Die is (dankzij de LTA+ technologie) heel goed bestand tegen vet, vuil en huishoudelijke schoonmaakmiddelen, en dus uitermate geschikt voor om je keukenkasten mee te verven. Een bijkomend voordeel van deze watergedragen verf is dat je geen onaangename solventgeur in je keuken hebt tijdens en na het schilderen.

Je kan de verf het beste aanbrengen met een viltroller, zoals de ProGold verfroller vilt (het formaat 10 cm is daarbij heel handig), in combinatie met een verfborstel, zoals de ProGold Classic 7520, voor de kantjes en eventuele details. Een extra tip van Sigma hierbij is om eerst de boven-, onder- en zijkant van de deur te schilderen en daarna de rest. Bij een paneeldeur schilder je best altijd eerst de panelen en daarna de omranding. Denk eraan om op voorhand nog even goed je verf te roeren, zodat je een egaal kleurresultaat hebt. 

Verwijder als laatste nog de tape. Doe dat meteen na het schilderen, wanneer de verf nog nat is. Zo heb je minder risico dat je een deel van de verflaag er mee aftrekt. Je kan nu je vernieuwde keuken bewonderen!

Tintrio Reviews with ekomi.nl
Trimetal Multiprimer Aqua Protect
Kies je kleur: Mengkleuren | Inhoud: 1 l
Varianten van € 33,45 
Vanaf € 40,45 
Tintrio Reviews with ekomi.nl
Sigma Multiprimer Aqua
Kies je kleur: Mengkleuren | Inhoud: 2,5 l
Varianten van € 20,45 
Vanaf € 107,45 
Tintrio Reviews with ekomi.nl
Trimetal Permacryl Multiprimer
Kies je kleur: Mengkleuren | Inhoud: 2,5 l
Varianten van € 17,95 
Vanaf € 88,95 
Tintrio Reviews with ekomi.nl
Trimetal Permacryl PU Mat
Kies je kleur: Mengkleuren | Inhoud: 2,5 l
Varianten van € 20,45 
Vanaf € 98,45 
Tintrio Reviews with ekomi.nl
Trimetal Permacryl Pu Satin
Kies je kleur: Wit | Inhoud: 2,5 l
Varianten van € 21,45 
Vanaf € 89,95 
Bekijk product

Checklist

  • De kasten afplakken of demonteren

  • Goed ontvetten en reinigen

  • Het hout schuren

  • Primer aanbrengen

  • De keukenkastjes verven

Hulp nodig?


Zijn sommige stappen niet geheel duidelijk voor je, of wordt jouw specifieke situatie niet vernoemd in ons stappenplan, neem dan gerust contact op met onze experts. We helpen je graag verder.


Contacteer ons