Tintrio Reviews with ekomi.nl
logo check

Gratis verzending vanaf € 75

logo check

Voor 16u besteld, zelfde werkdag verzonden*

logo check

98% geeft ons 4 of 5 sterren

logo check

+50.000 kleuren

Vernis, olie en beits

Ben je op zoek naar de beste producten om je hout te laten stralen, of om het in topconditie te houden? Dan vind je zeker wat je nodig hebt in ons ruime aanbod aan houtbescherming. 

Hoe weet ik of ik vernis, olie of beits nodig heb?

Weet je niet zeker wat voor product je moet kiezen? We leggen de belangrijkste verschillen kort uit:

  • Vernis legt een harde laag over het hout. Die laag beschermt het hout heel goed tegen krassen en vocht, maar laat het hout alleen niet meer ademen. De meeste vernissen zijn daarom niet geschikt om buiten te gebruiken. 
  • Beits dringt door tot in het hout en beschermt het van binnenuit, terwijl de structuur zichtbaar blijft. Je kan kiezen uit dekkende en transparante beitsen. Er bestaan ook kleurloze beitsen, maar die zijn minder interessant voor buiten omdat de bescherming vooral door de toevoeging van pigmenten komt.
  • Olie voedt het hout, beschermt het van binnenuit zonder een film te vormen en behoudt het natuurlijke uiterlijk en gevoel van het hout. 


Als je meer wil weten over de verschillen tussen alle houtbescherming, lees dan verder onderaan deze pagina. 

Populaire categorieën

Voor je tuinhuis

Shop nu

Voor je tuinmeubelen

Shop nu

Voor je terras

Shop nu

Voor je parket

Shop nu

Vind de juiste houtbescherming voor binnen of buiten

Bestsellers

Tintrio Reviews with ekomi.nl
Sigma WoodProtect 2in1 Classic Satin
Kies je kleur: Mengkleuren | Inhoud: 1 l
Varianten van € 27,45 
Vanaf € 32,95 
Onze keuze
Tintrio Reviews with ekomi.nl
Sikkens Cetol Filter 7 Plus
Kleur (Sikkens Cetol): 006 - Lichte Eik | Inhoud: 1 l
Varianten van € 38,95 
Vanaf € 42,95 
Bekijk product
Topkwaliteit
Tintrio Reviews with ekomi.nl
Xyladecor Tuinhuis
Kleur (Xyladecor): 2020 - Lichte eik | Inhoud: 2,5 l + 0,5 l
Varianten van € 19,95 
Vanaf € 52,95 
Bekijk product
Tintrio Reviews with ekomi.nl
Sigma Varnish Matt
Inhoud: 2,5 l
Varianten van € 26,45 
Vanaf € 114,95 
Bekijk product
Tintrio Reviews with ekomi.nl
Sikkens Cetol Novatech
Kleur (Sikkens Cetol): 085 - Teak | Inhoud: 1 l
Varianten van € 36,45 
Vanaf € 39,95 
Bekijk product
Tintrio Reviews with ekomi.nl
Trimetal Silvanol Lo
Kies je kleur: Mengkleuren | Inhoud: 1 l
Vanaf € 39,95 
Bestseller
Tintrio Reviews with ekomi.nl
Xyladecor Tuinhuis Color - Witte Jasmijn
Kleur (Xyladecor): Witte Jasmijn | Inhoud: 2,5 l
Varianten van € 24,95 
Vanaf € 53,45 
Bekijk product
Tintrio Reviews with ekomi.nl
Trimetal Silvatane PU Acryl Mat
Kies je kleur: Kleurloos | Inhoud: 2,5 l
Varianten van € 23,45 
Vanaf € 101,95 
Bekijk product
Bestseller
Tintrio Reviews with ekomi.nl
Ciranova Parketzeep
Kies je kleur: Kleurloos | Inhoud: 0,75 l
Vanaf € 13,95 
Bekijk product
Tintrio Reviews with ekomi.nl
V33 Lak Werkblad
Inhoud: 0,5 l
Vanaf € 24,45 
Bekijk product
Tintrio Reviews with ekomi.nl
Traelyx Naturel
Inhoud: 2,5 l
Varianten van € 46,95 
Vanaf € 137,95 
Bekijk product

Keuzestress: dekkende of transparante beits, of iets anders?

Stel: je wil een houten meubel opsmukken en je hebt de keuze tussen honderden verven, beitsen en lakken. Het is niet verwonderlijk dat je op een bepaald moment het bos door de bomen (of de verf door de verfpotten) niet meer ziet. Om ervoor te zorgen dat je de beste keuze maakt voor jouw houten meubels, leggen we je het verschil uit tussen dekkende beits, transparante beits en lak. Daarnaast leggen we je ook uit welke behandeling het beste bij jouw meubel past!

Dekkende beits

Wat is dekkende beits?

Met dekkende beitsen kan je je houten (tuin)meubelen en ramen goed beschermen en tegelijk ook een ander kleurtje geven. Zo kan jij langer van je houten meubelen genieten en geef je ze ook nog eens een opfrisbeurt! Beits trekt in het hout, waardoor het hout nog beter wordt beschermd tegen vochtschade. Een dekkende beits zorgt ervoor dat het hout nog steeds kan ademen. Zo dringt regen niet door in het hout, maar kan de waterdamp in het hout wel verdampen. Als je dekkende beits op een houtstructuur aanbrengt, zie je nog steeds de nerven van het hout door de verf, maar nog weinig kleurverschillen. Nadat je je houtwerk met dekkende beits hebt behandeld, zien de donkere plekken in je houtstructuur er even licht of donker uit als de rest van het oppervlak.

Meestal wordt beits voor buiten gebruikt, maar je hebt ook zeker beits voor binnen.Wij zouden eerder een watergedragen lak aanbevelen voor houten binnendeuren of keukenkasten, maar je zou ze gerust ook met een dekkende beits op waterbasis kunnen behandelen. Als je je tuinmeubelen of terras wilt behandelen, kies je best voor een beits op solventbasis.

In welke kleuren is dekkende beits beschikbaar?

Bij ons kan je terecht voor een dekkende beits in bijna elke kleur. Neem gerust contact op met onze experts als je twijfelt of jouw gewenste kleur beschikbaar is.

Wat is het verschil tussen dekkende beits en lak?

Beits en lak leggen allebei een beschermende laag op het hout, maar wel helemaal anders. Beits dringt voor een deel in het hout door, waardoor het hout extra verzorging en bescherming krijgt van binnenuit. Daarnaast heeft beits ook een vochtregulerende werking en kan het hout blijven ademen.

Lak dringt niet echt door tot in het hout en sluit het houtoppervlak af. Omdat lak geen vocht doorlaat, raden wij af om tuinmeubelen te lakken. Met een dekkende beits zal je een mooier en duurzamer resultaat bereiken.

Als je kiest tussen beitsen of lakken, moet je in het achterhoofd houden dat er twee soorten hout bestaan: maatvast en niet-maatvast hout. Maatvast hout zit vast in een constructie, zoals bijvoorbeeld een huis. Denk daarbij aan ramen en deuren. Niet-maatvast hout staat los van een constructie, zoals tuinpalen, banken en tafels. De twee verschillende soorten hout behandel je dan ook op verschillende manieren. Zo gebruik je het best lak voor maatvast hout en beits voor niet-maatvast hout.

Transparante beits

Wat is een transparante beits?

Transparante beitsen leggen een gekleurde filter op je ondergrond. Net als bij dekkende beits, blijven bij transparante beits de houtnerven en de houtstructuur nog goed zichtbaar. Ook kleurverschillen die op voorhand in het hout te zien waren, zijn nog steeds zichtbaar, wat bij dekkende beits dan weer niet zo is. Alleen ligt er nu een soort van gekleurd laagje over, zoals je kan zien op onderstaande foto

Daarnaast is transparante beits net zoals dekkende beits altijd waterdampdoorlatend. In sommige gevallen is die vochtdoorlatendheid noodzakelijk, bijvoorbeeld wanneer er nog vocht aanwezig is in het hout. Voor je een nieuwe verflaag aanbrengt, moet het vocht in het hout eerst kunnen verdampen. Als je je hout schildert met lakverf, kan dat niet meer.

Nadat je jouw meubelen hebt behandeld met transparante of dekkende beits, raden we je aan om nog twee tot drie krasvaste vernislagen aan te brengen. Zo is je meubel beter beschermd. Je hoeft dit enkel toe te passen bij binnenmeubelen, want bij tuinmeubelen is vernis niet nodig.

Wat is het verschil tussen olie en transparante beits?

Eigenlijk zijn er amper verschillen tussen olie en transparante beits. Beiden dringen namelijk door in het hout en beschermen het zo van binnenuit. Zowel olie als transparante beits behouden de natuurlijke kenmerken van het hout, zoals de kleur of de structuur. 

Met een getinte olie of transparante beits kan je de kleur wel nog versterken. Om je hout optimaal te beschermen, raden we je aan minstens twee lagen olie of transparante beits aan te brengen. Je kan bij ons terecht voor olie voor zowel binnen- als buitenhout.

Wat is het verschil tussen vernis en transparante beits?

Waar er met olie maar weinig verschil is, is het verschil tussen een transparante beits en een vernis al heel wat groter. Je kan het verschil een beetje vergelijken met een dekkende beits tegenover een lak.

Transparante beits dringt door in het hout en beschermt het tegen vocht, insecten, schimmel en UV-stralen en laat het hout ademen, waardoor je het beter gebruikt voor houtwerk buiten. 

Vernis vormt een doorzichtige en harde laag op het hout. Het beschermt vooral een ondergrond of een bestaande verflaag tegen vlekken, slijtage, krassen en vocht. Omdat vernis het hout volledig afsluit, raden we af om buiten te gebruiken, tenzij een speciale vernis zoals yachtvernis.

Heb je toch nog vragen over wat je nu juist voor jouw hout kunt gebruiken? Of twijfel je nog welke verf, lak of beits je best gebruikt? Contacteer gerust onze experts

Nog wat inspiratie nodig? 💡

Neem dan eens een kijkje op onze projectpagina's, waar je heel wat ideeën, kleurinspiratie, stappenplannen en nog veel meer kunt vinden.