5 tips om je favoriete verfkleur te combineren
Na lang wikken en wegen (en mogelijk een beetje hulp) heb je ein-de-lijk die ene perfecte verfkleur gevonden. Maar euhm, hoe kan je die nu het beste combineren? Eerder schreven we al enkele inspirerende blogs over welke kleuren er passen in een grijs interieur, in een groen interieur en in een bruin interieur. Misschien kan je daar alvast ideetjes opdoen, maar voor in het geval je toevallig een tint blauw, geel, paars, rood of nog iets anders hebt gekozen (en ook gewoon omdat we het graag doen) geven we je in dit artikel graag enkele tips voor de perfecte kleurencombi.
Tip 1: ga voor een solo
Wie weet is die ene kleur wel zó ideaal dat geen enkele andere kleur er tegenop kan. In sommige gevallen kan je perfect je accentmuur en alles aan, in of tegen de muur in dezelfde kleur schilderen. Denk maar aan een radiator, de deur en het kozijn, een boekenkast, wandkapstok, wandschappen, etc. In het bijzonder wanneer je ruimte aan de kleine kant is, kan je met dit eenvoudige trucje de kamer iets groter doen ogen én vaarwel zeggen tegen die keuzestress. Doordat alles in dezelfde kleur geschilderd is, blenden de voorwerpen als het ware in de muur. Daarnaast creëer je zo ook een gevoel van eenheid en rust voor het oog.
afbeelding: @twentyfourcentral op Instagram
afbeelding: @glenavon_home op Instagram
Hou bij het kiezen van de verf wel rekening met de verschillende glansgraden (muurverf is vaak mat, terwijl lakverven vaak zijdeglanzend zijn). Verder hoef je je niet al te veel zorgen te maken dat jouw favoriete verf niet in jouw favoriete kleur gemaakt kan worden, of dat een bepaalde kleur enkel in muurverf of enkel in lakverf bestaat, want we kunnen bijna alle kleuren in bijna alle verven maken! Twijfel je toch nog, dan kan je altijd contact met ons opnemen, zodat wij het voor je kunnen nakijken.
Nog een kleine nuance: we raden niet aan om alles in dezelfde kleur te schilderen, maar je te beperken tot een accentmuur. Wat je dan met de andere muren en het plafond kunt doen, lees je verderop in dit artikel.
Tip 2: varieer subtiel met toon-op-toon
Wat kan je makkelijker met een kleur matchen dan dezelfde kleur, maar in een net iets sterkere of zachtere tint? Met een toon-op-toon palet kan je eindeloos en vooral moeiteloos combineren. Ook hiermee creëer je een gevoel van eenheid in je interieur, terwijl je tegelijkertijd toch subtiele kleurnuances aanbrengt. Maar hoe weet je dan welke kleuren je juist nodig hebt? Hoe vind je de toonvarianten van jouw favoriete kleur?
In vele gevallen verklapt de kleurcode je al welke andere tinten erbij horen. Bijvoorbeeld: jouw favoriete kleur is het grijze Steel Mill van Sigma, met kleurcode PPG1001-4. Dan kan je heel gemakkelijk het laatste cijfer “4” vervangen door de cijfers “1” tot en met “7” om zo alle beschikbare verzadigingsgraden van die kleur te verkrijgen. Bij Sigma kleuren geeft het laatste cijfer van de kleurcode namelijk de kleurverzadiging aan. Een NCS-kleurcode is ook heel logisch opgebouwd, zoals je op onze pagina over NCS-kleuren kan lezen. Bijvoorbeeld: je bent helemaal gek op de groengrijze NCS-kleur S 3005-G50Y. Als je daar “3005” vervangt door “1005” tot en met “7005”, dan heb je opnieuw een volledige set perfect combineerbare kleurvarianten.
Bij Sikkens kleuren kan je kijken naar de eerste twee karakters van de kleurcode (een letter + een cijfer of de letter N). Bijvoorbeeld: je bent betoverd door de roze kleur Z9.19.55 uit de Sikkens 5051 collectie. Dan zal je zien dat bijvoorbeeld de kleuren Z9.07.75 en Z9.24.26, die beiden ook beginnen met “Z9”, daar goed bij passen. Alle kleuren die beginnen met dezelfde letter-cijfercombinatie, liggen in hetzelfde kleurbereik. De twee keer twee cijfers die daarop volgen, duiden vervolgens de verzadigingsgraad en de helderheid van de tint aan.
Maar... de allermakkelijkste manier om de andere toonvarianten van een kleur te vinden, is gewoon een kleurenwaaier in de hand nemen.
Elk strookje of kleurenstrip bevat verschillende kleurgradaties, die uiteraard netjes bij elkaar passen. Daarnaast ben je met een kleurwaaier ook altijd zeker van de kleurechtheid van de kleur die je bekijkt.
Tip 3: “beter een goede buur dan een verre vriend”
Bovenstaand gezegde geldt zeker en vast ook voor kleuren en hoe je ze makkelijk kan combineren. “Huh, bestaat er dan een kleurenstraat of zo?”, denk je nu misschien wel. Nee, maar je kan alle kleuren wel rangschikken in een kleurenwiel. Dat ziet er dan zo uit:
Met de buren bedoelen we dan de kleurfamilies links en rechts van de kleurfamilie die jij in gedachten hebt, ook wel een ‘analoge’ kleurencombinatie genoemd. Deze kleuren zijn aan elkaar verwant, waardoor ze, ondanks dat het nog steeds andere kleuren zijn, goed bij elkaar passen. Ook de overburen zijn altijd interessant om even te bekijken. Dat zijn namelijk de ‘complementaire’ kleuren bij de kleurenfamilie die jij wil gebruiken. Daarmee kan je prachtige, speelse contrasten creëren.
Tip 4: gebruik kleurenpaletten
De grote verfmerken hebben allemaal kleurexperts, die dag in, dag uit bezig zijn met verfkleuren en interieurtrends. Vanuit al hun expertise stellen zij de mooiste kleurencollecties samen. Wanneer jij een kleur uit zo’n vooraf samengesteld kleurenpalet kiest, is het grote voordeel dat je meteen ook een reeks perfect combineerbare kleuren erbij hebt. Elk palet bevat kleuren die (soms letterlijk) voor elkaar gemaakt zijn.
afbeelding: PPG
Ben je er toch niet helemaal gerust in dat de kleuren die jij uit een bepaalde kleurencollectie pikte wel degelijk goed bij elkaar passen? Probeer ze dan eens uit met onze kleurtesters. Van de Sigma trendkleuren voor 2021 hebben we bijvoorbeeld per palet een set met drie trendkleuren uit dat palet. Je kan ook altijd losse kleurtesters bestellen, met de kleuren van jouw keuze.
Tip 5: de juiste verhouding (60-30-10)
Misschien heb je de perfecte kleurencombinatie wel al ontdekt, maar weet je gewoon nog niet goed in welke verhouding je de kleuren het beste kan aanbrengen. Met het 60-30-10 principe blijf je altijd in evenwicht. Ingewikkeld is het ook niet: je gebruikt een combinatie van drie kleuren, een hoofdkleur, een ondersteunende of secundaire kleur en een accentkleur. Als hoofdkleur kies je best voor een zachte, rustige, eerder neutrale tint, want die kleurt namelijk 60% van je interieur in. De ondersteunende kleur van je keuze mag gerust al ietsje feller of opvallender zijn, daarmee geef je kleur aan 30% van je interieur. De laatste 10% gaan uit naar de accentkleur, die gerust mag opvallen.
afbeelding: PPG
Een extra tip om het nóg ietsje gemakkelijker te maken: werk je met kleuren uit de Sigma Voice of Colour collectie, dan kan je eenvoudig de juiste kleuren bepalen voor de 60%, 30% en 10%. De eerste (lichtste) vier kleuren van elke kleurenstrip zijn het best geschikt voor de 60%, de volgende twee kleuren van de strip voor de 30% en de laatste kleur voor de 10%. Gebruik je kleuren uit één en dezelfde kleurenstrip, dan werk je bovendien ook nog toon-op-toon (zie tip 2) en kan je helemaal niet meer de mist ingaan qua kleurencombinatie.
afbeelding: PPG
We zijn erg benieuwd naar jullie favoriete kleurencombinaties! Deel een foto met ons via mail of op Facebook en Instagram met #TinTrio. Voor meer inspiratie, schildertips en allerlei acties, kan je je inschrijven op onze nieuwsbrief.
Heb je nog vragen? Plaats ze gerust in de commentaren hieronder of neem contact op met ons.