Tintrio bestaat 1 jaar! 🥳 Vier onze verjaardag met ons: 5% korting met code BDAY5
Tintrio Reviews with ekomi.nl

Stappenplan: meubels schilderen


Op zoek naar een stappenplan om (houten) meubels te schilderen? Bij ons vind je handige tips en een overzicht van alle benodigde producten. Je vindt hier een duidelijk stappenplan om je meubels een frisse look te geven. Of je nu wilt weten welke verf je kunt gebruiken, welk materiaal je nodig hebt of hoe je oude verflagen aanpakt, wij hebben alle antwoorden voor jou! Lees snel verder voor het complete stappenplan en handige tips.


Stap 1: voorbereiding

Laten we beginnen met de eerste stap in het opknappen van je meubel: de voorbereiding. Klik op de tabs om te lezen wat je kunt doen om je meubel de perfecte voorbereiding te geven voordat je het gaat verven. 

Herstel eventuele schade

Begin met het controleren van het meubel op beschadigingen, losse delen of oude, loszittende verflagen. Door het meubel grondig te inspecteren, kan je achterhalen wat je moet repareren voordat je begint met het opknappen, zodat je kunt vertrekken van een goede basis voor je schilderwerk.

Probeer losse onderdelen bijvoorbeeld te lijmen of te vervangen. Kleine gaatjes of scheurtjes kan je dichtmaken met een houtvuller. Om het (houten) oppervlak te egaliseren, kan je Jansen Acryl SnelplamuurPolyfilla One Fill Hout of Polyfilla Houtvuller gebruiken. 

Om oude verflagen te verwijderen, heb je verschillende opties: 

  1. Kan je de verf er heel makkelijk afkrijgen? Gebruik dan een verfkrabber om voorzichtig de verfresten van het meubel te schrapen. Zorg ervoor dat je niet te hard drukt om beschadiging van het hout te voorkomen. Deze methode werkt goed bij dikke lagen verf.
  2. Gaat de oude verf er niet zo eenvoudig af? Dan kan afbijtmiddel helpen bij het oplossen en verwijderen van de verf. Breng het afbijtmiddel aan op de verfresten volgens de instructies op de verpakking. Daarna kun je de verf voorzichtig verwijderen met een verfkrabber of een oude tandenborstel. Zorg ervoor dat je werkt in een goed geventileerde ruimte en draag beschermende kleding en handschoenen. 
  3. Als de oude verflaag vrij dun is, of als de methodes hierboven niet effectief zijn, kun je proberen om het meubel lichtjes op te schuren. Gebruik schuurpapier met een middelgrote korrel en zorg ervoor dat je het oppervlak gelijkmatig schuurt om vlekken en beschadigingen te voorkomen.

Het oppervlak schilderklaar maken

Reinigen en ontvetten

Maak het meubel grondig schoon en vetvrij met een mild reinigingsmiddel of ontvetter. Zorg ervoor dat je alle vet, vuil en stof verwijdert. Berdy Clearline ontvetter en Solarine Reiniger Grote Schoonmaak zijn hiervoor ideaal.

Zorg ervoor dat je alle oppervlakken goed schoonmaakt, inclusief de moeilijk bereikbare plekken. Soms helpt het om bijvoorbeeld de schuiven eruit te halen, deuren te demonteren, etc.

Schuren

Misschien heb je het meubel al geschuurd om oude verf te verwijderen, of misschien is het eerder al eens geverfd, en nog in goede staat. In dat geval volstaat een grondige reiniging en kan je deze stap verder overslaan. 

Wil je echter het oppervlak nog wat bijschaven, nadat je bijvoorbeeld gaatjes hebt opgevuld, of vertrek van je van nog onbehandeld hout, dan is het wel aan te raden om nog even een velletje (fijn) schuurpapier boven te halen en het oppervlak lichtjes te schuren. Zo creëer je een gladde ondergrond voor de nieuwe verflaag.

Vergeet na het schuren ook niet om je meubel weer stofvrij te maken. De Progold stoffer halve maan kan je daarbij helpen!

Knoeivrij schilderen

Als je het meubel uit elkaar haalt om het te verven, kan je wellicht al heel netjes werken. Leg afdekkarton onder het meubel om de vloer of grond te beschermen tegen verfspatten.

Verder kan het ook nodig zijn om nog een en ander af te plakken, wanneer je het meubel niet kan of wil demonteren. Denk maar aan een handvat, scharnieren of een sleutelgat.

Tintrio Reviews with ekomi.nl

Berdy

Berdy Clearline - Ontvetter
€ 7,75 
Tintrio Reviews with ekomi.nl

Jansen

Jansen Acryl Snelplamuur
€ 12,45 
Tintrio Reviews with ekomi.nl

Polyfilla

Polyfilla - One Fill hout
€ 13,14 
Tintrio Reviews with ekomi.nl

Polyfilla

Polyfilla - Houtvuller
€ 8,15 
Tintrio Reviews with ekomi.nl

ProGold

ProGold Afdekkarton
€ 33,55 
Tintrio Reviews with ekomi.nl

ProGold

ProGold Afdekfolie
Van € 1,95 
Tintrio Reviews with ekomi.nl

3M

3M Gouden Masking Tape
Van € 6,95 
Tintrio Reviews with ekomi.nl

ProGold

ProGold Beige Masking Tape met Folie
€ 5,85 
Tintrio Reviews with ekomi.nl

ProGold

ProGold Verfschraper driehoek
€ 4,85 
Tintrio Reviews with ekomi.nl

ProGold

ProGold Schuurpapier
€ 0,95 

Bron afbeelding: Levis

Stap 2: schilderen

Gebruik een verfborstel en verfroller om de verf gelijkmatig aan te brengen. Schilder in de richting van de houtnerf voor het beste resultaat.

Primer aanbrengen

Als het meubel nog niet eerder geverfd is, breng dan een watergedragen primer aan die speciaal is ontworpen voor houten oppervlakken. De primer helpt om de verf beter te hechten, verbetert de dekking en vermindert de absorptie van verf in het hout. Voorbeelden van primers die je kunt gebruiken op houten meubels zijn: Sigma Tigron Aqua PrimerSikkens Rubbol BL Primer of Trimetal Permacryl PU Primer

Je kan ook kiezen voor een een-pot-systeem, zoals Levis Simply Refresh Furniture Satin. In dat geval heb je geen aparte primer nodig en breng je nu de eerste laag verf aan.

Wil je een meubel (of en onderdeel ervan) verven dat niet uit hout is gemaakt, bijvoorbeeld een metalen kast of een kunststof speelgoedrek, dan gebruik je een multiprimer, zoals Trimetal Multiprimer Aqua Protect of Sigma Multiprimer Aqua.

Lak aanbrengen

Nadat je de primer hebt aangebracht en die hebt laten drogen, is het tijd voor de afwerking met lakverf. Voor meubels is een krasvaste, huidvetresistente lak wel interessant. Je wil namelijk niet dat je snel krassen op je pas geverfde tafelblad krijgt, of glanzende plekken rond de handgrepen van je gerenoveerde kast. Trimetal Permacryl PU Matt en Satin zijn bijvoorbeeld krasvaste lakken. De Sikkens-lakken Rubbol BL Rezisto Satin en Mat kunnen ook tegen een stootje en zijn tegelijk ook nog eens bestand tegen huidvet, net als Sigma Tigron Aqua MattSatin en Gloss

Schilder met een fijnere verfborstel eerst de randjes, hoekjes, gleufjes, etc. Grotere vlakken kan je het mooist lakken met een viltroller. Rol altijd eerst verticaal en daarna horizontaal, en werk bij voorkeur het meubel af van boven naar beneden. Nadat de eerste laag volledig opgedroogd is, kan je kijken of er nog een tweede afwerklaag nodig is. 

Ben je aan de slag met een een-pot-systeem, dan is het nu tijd voor je tweede en eventueel derde laag verf!

Heb je onderdelen van het meubel afgeplakt met tape, vergeet dan niet om de tape te verwijderen nadat je de laatste laag hebt aangebracht, wanneer de verf nog nat is.

Krijtverf aanbrengen

Krijtverf is een populaire keuze om meubilair mee te pimpen. Je kan er namelijk een heel leuk effect mee verkrijgen. Schilderen met krijtverf vereist echter wel een klein beetje extra aandacht. 

We raden wel eens vaker aan om “te schilderen met verf”, dus om niet té zuinig te zijn met de hoeveelheid verf die je aanbrengt, maar met krijtverf hoef je je echt niet in te houden. Je mag hier best een beetje meer van aanbrengen dan je anders zou doen. Gebruik daarvoor een platte borstel, en begin aan de randen. Wil je het meubelstuk een vintage look geven, dan kan je ervoor kiezen om het volledig met de borstel te schilderen. Wil je een wat egalere look, dan rol je de verf best verder open met een velvet roller

Meestal heb je twee lagen krijtverf nodig, maar hoef je vooraf geen aparte primer aan te brengen. Wat wél aan te bevelen is, is om achteraf nog eens een beschermlaag aan te brengen, zodat je opgefriste meubel er nog heel lang even fris blijft uitzien.  

Wil je meer weten over wat krijtverf juist is? Lees dan zeker onze blog!

Tintrio Reviews with ekomi.nl

Sikkens

Sikkens Rubbol BL Primer
€ 21,95 
Bestseller
Tintrio Reviews with ekomi.nl

Sikkens

Sikkens Rubbol BL Rezisto Satin
€ 40,95 
Tintrio Reviews with ekomi.nl

Levis

Levis Ambiance Protector
€ 37,45 
Tintrio Reviews with ekomi.nl

Trimetal

Trimetal Multiprimer Aqua Protect
€ 33,45 
Tintrio Reviews with ekomi.nl

Sigma

Sigma Multiprimer Aqua
€ 36,95 

Bron afbeelding: Levis

Je meubel vernissen of oliën


Misschien wil je je houten meubel upgraden zonder het een andere kleur te geven. In dat geval kun je het net zo goed beschermen en opfrissen met een kleurloos of licht getint product, zoals olie of vernis. Daarmee behoud je de natuurlijke schoonheid van het hout en bescherm je het tegelijk ook langdurig tegen slijtage, vlekken en veroudering. Laat je houten meubels weer de blikvanger worden die ze oorspronkelijk waren. 

Tintrio Reviews with ekomi.nl

Xyladecor

Xyladecor Meubel Vernis
€ 13,95 
Tintrio Reviews with ekomi.nl

Traelyx

Traelyx Naturel
€ 46,95 
Tintrio Reviews with ekomi.nl

Traelyx

Traelyx Project-Meubellak
€ 12,45 
Tintrio Reviews with ekomi.nl

Sigma

Sigma Varnish Matt
€ 26,45 
Tintrio Reviews with ekomi.nl

Ciranova

Ciranova Onderhoudsolie
Van € 30,45 
Tintrio Reviews with ekomi.nl

Sigma

Sigma WoodProtect 2in1 Matt
€ 27,45 
Tintrio Reviews with ekomi.nl

Ciranova

Ciranova Vloeibare Boenwas
€ 23,45 
Tintrio Reviews with ekomi.nl

Sigma

Sigma Varnish Satin
€ 26,45 
Tintrio Reviews with ekomi.nl

Xyladecor

Xyladecor Meubelolie
€ 19,45 
Tintrio Reviews with ekomi.nl

V33

V33 Meubelvernis
€ 19,95 
Tintrio Reviews with ekomi.nl

V33

V33 Onzichtbare Afwerking
€ 17,45 


Checklist

  • Maak alles klaar

  • Breng een gepaste primer aan

  • Schilder met een borstel en een roller

  • Laat alles genoeg drogen

  • Laat je creativiteit de vrije loop!

Handige helpers

Tintrio Reviews with ekomi.nl

ProGold

ProGold Verfkwast Rond Classic 7520
€ 4,55 
Tintrio Reviews with ekomi.nl

ProGold

ProGold Verfbak
€ 0,85 

Hulp nodig?


Zijn sommige stappen niet geheel duidelijk voor je, of wordt jouw specifieke situatie niet vernoemd in ons stappenplan, neem dan gerust contact op met onze experts. We helpen je graag verder.


Contacteer ons