Hoe moet je een schutting beitsen?
➡️ Hier leer je een houten schutting opknappen met beits. Heeft je metalen hek een makeover nodig? Bekijk dan ons stappenplan over hoe je een metalen hek verft.
Stap 1: voorbereiden
- Verwijder vuil en eventueel groene aanslag
- Schuur het hout lichtjes op
- Maak het hout stofvrij
Maak de schutting als eerste helemaal schoon door vuil, stof en eventuele groene aanslag te verwijderen. Gebruik warm water met een milde reiniger of een speciaal schoonmaakmiddel voor buitenhout. Voor groene aanslag kan je een gespecialiseerd product als Algimouss AlgiAlgues gebruiken.
Schuur daarna het oppervlak lichtjes op. Zo zorg je er niet alleen voor dat je eventuele oneffenheden wegwerkt. Het helpt ook om de beits beter aan het oppervlak te laten hechten. Vergeet niet om na het schuren het hout stofvrij te maken.
Stap 2: de houten schutting schilderen
- Gebruik een platte borstel of een roller
- Rol de beits uit over de lengte van de planken
- Breng twee à drie lagen aan
- Let goed op de droogtijden
- Geniet van je knappe tuinhek 🌞
Breng de eerste laag beits aan op jouw schutting of houten tuinhek. Dat doe je met een platte borstel of een roller. Als je handig bent met een verfspuit, dan kan je het ook verspuiten. De beste richting is in de lengte van de planken. Van boven naar beneden.
Meestal zal je twee lagen of drie lagen beits moeten aanbrengen om het hout voldoende te beschermen. Kijk daarbij ook naar de dekking of donkerheid die je wenst. En check wat er specifiek voor het product dat jij gebruikt wordt aanbevolen. Twijfel je? Vraag dan gerust even advies aan onze experts
Let er zeker ook op dat elke laag volledig droog is voordat je de volgende aanbrengt. Probeer ook je werk te timen. Zorg dat je bijvoorbeeld niet meteen na het aanbrengen de volle zon op je schutting hebt.
Hoe vaak moet je een schutting beitsen?
Gemiddeld moet je gebeitst of geïmpregneerd buitenhout na zo’n drie tot vier jaar opnieuw behandelen. Natuurlijk spelen ook heel wat factoren een rol daarin. Welk hout is het? Hoe hard ziet de schutting af van het weer?
Maar ook de kwaliteit van je product speelt een rol. Met professionele merken als Sigma, Sikkens of Trimetal zit je voor een lange tijd goed. En… er bestaat zelfs een beits die tot wel twaalf jaar onderhoudsvrij zou zijn.
Welke kleur beits kies ik voor mijn schutting?
Je kan heel wat kanten uit! Heel wat transparante beitsen kan je standaard verkrijgen in een reeks veelvoorkomende houtkleuren. Kies de kleur die het dichtste aansluit bij het hout van jouw tuinhek, voor een natuurlijke look, of ga voor nét dat tintje donkerder als je iets meer diepte en contrast wil.
Een kleurloze transparante beits bestaat ook, maar het is wel beter om te gaan voor een getinte versie. De sterkte van de beits komt namelijk vooral vanuit de pigmenten die eraan worden toegevoegd.
Daarnaast kan je ook een dekkende beits gebruiken, als je graag voor een niet-houtkleur wil gaan. Groen en zwart zijn populaire kleuren voor een schutting, maar vaak kan je de beits laten mengen in zowat elke kleur die je maar wil.
Wat is beter, schilderen of beitsen?
Spreken wij in dit stappenplan over 'een houten hek verven' of 'een tuinafsluiting schilderen'? Dan bedoelen we eigenlijk beitsen.Beits is een speciale soort verf die speciaal ontwikkeld is om op (buiten)hout aan te brengen. Het is zo gemaakt dat het hout kan blijven ademen. Tegelijk zorgt het er toch voor dat het hout beschermd is tegen vocht, vuil en andere buitencondities.
Waarom je maar beter geen gewone verf gebruikt voor je schutting? Lak sluit het houtoppervlak helemaal af en dat is niet zo'n goed idee. Hout is een natuurlijk materiaal, waar wel een beetje leven in zit. Het kan bijvoorbeeld inkrimpen of uitzetten. De verflaag zal al snel beginnen scheuren en/of afpellen.
Beits voor tuinhek
In ons stappenplan vermeldden we een aantal topproducten waarmee je een schitterende schutting uit je mouw schudt. Hieronder zetten we ze nog even voor je op een rijtje.
Klaar om te schilderen? Start!
In deze video van Xyladecor, kun je duidelijk zien hoe het schilderen van een houten schutting bij elke stap precies in zijn werk gaat.