Hoe kun je het beste plamuren?
Een gat in de muur opvullen of een scheur in de muur herstellen, dat kan je zelf. Je wordt wel eens gevraagd om dat te doen wanneer je een huurwoning verlaat, bijvoorbeeld. Je doet het om de muur schilderklaar te maken. Je schilderwerk zal er stukken beter uitzien op een egale ondergrond.
Laat ons meteen ook al die andere vraag beantwoorden: is plamuren moeilijk? Helemaal niet, zo lang je weet wat je doet. En dat kom je natuurlijk hier te weten 😉
Lees onder de stappen ook zeker verder over het verschil tussen plamuur en pleister zetten.
Stap 1: voorbereiden op het vullen
- Maak de omgeving rond het gat in de muur proper
- Bereid het gat of de scheur zelf voor op het vullen
- Maak het vulmiddel klaar (als je met poeder werkt)
Voordat je aan de slag gaat met vullen: we beginnen met een schone lei, letterlijk. Als je gaten wil dichtmaken, ga je eerst even goed de omgeving rondom ontvetten en stofvrij maken.
Controleer ook even of je loszittende stukjes muur of pleister ziet zitten. Is dat het geval? Dan verwijder je die door ze voorzichtig af te steken met een steekmes of je plamuurmes.
Ga je een boorgat opvullen waar nog een oude plug in zit? Haal die er dan eerst uit. Dat doe je door er een schroef in te draaien en die zo met de plug er omheen weer uit de muur te trekken.
Bij een groot gat in de muur kan je vooraf wat gaas of glasvezeltape aanbrengen. Daarmee krijgt je vulmiddel straks extra ondersteuning.
Een scheur die een grillige vorm heeft, kan je dan weer wat bijwerken met een driehoekige schraper. Haal die enkele keren door de scheur om een V-vorm te krijgen. Daarop kan je je plamuur makkelijker aanbrengen.
Scherpe randjes of stukjes die nog uitsteken, kan je netjes wegwerken met wat schuurpapier. Je maakt met andere woorden de ondergrond al wat egaler.
Leg je materiaal ook alvast klaar. Gebruik een degelijk plamuurmes, dat een beetje breder is dan de diameter of breedte van de schade. Werkhandschoenen zijn geen must, maar helpen je wel proper te werken.
Gebruik je poederplamuur, dan is een bakje om je poeder en water in te mengen het eerste wat je nodig hebt. Het handigste is een rond of ovaal bakje, of eentje met afgeronde hoeken. Dan heb je het minste kans dat er in de hoekjes ergens iets niet goed gemengd wordt.
Als je met een poeder werkt, ga je nu dus je plamuur of vuller aanmaken. Meestal vind je de juiste verhouding poeder en water op de verpakking. En anders staat die vermeld in de technische fiche van het product.
Het makkelijkste is dat je eerst de juiste hoeveelheid water in je mengbakje doet. Zorg ervoor dat je het poeder voorzichtig en geleidelijk aan toevoegt. Ondertussen blijf je in het water/mengsel roeren. Op die manier heb je minder snel klonters en zeker de juiste verhouding.
Bij pasta is het simpel: het potje of de tube openen en je kan aan de slag! Aan kant-en-klare plamuur hoef je namelijk zelf niets meer te doen.
Stap 2: de gaten vullen in de muur
- Breng met je plamuurmes het vulmiddel aan
- Strijk het in / over het gat
- Werk bij grotere schade in meerdere lagen
Zit je met een diep (boor)gat? Dan kan je dat best al even 'voorvullen'. Gebruik kleine propjes papier die je in het vulmiddel dopt. Stop die voorzichtig in het gat tot je nog zo'n 5 mm te gaan hebt.
Vervolgens kan je aan de slag gaan met je vulmiddel. Neem wat op je plamuurmes. Sommige mensen gebruiken graag twee messen. Eentje om plamuur te scheppen, en eentje om het aan te brengen.
Bij kleinere oneffenheden maak je de hoek tussen je oppervlak en het plamuurmes ongeveer 45°. Je gebruikt zo de rechte rand van het mes om overtollige plamuur weg te schrapen. Terwijl het platte vlak de plamuur netjes in de schade strijkt. Hoe verder je de plamuur uitstrijkt, hoe platter je het mes mag houden.
Vul je grote beschadigingen op, zoals grote gaten en brede(re) scheuren? Trek het plamuurmes dan iets platter, zodat je het vulmiddel goed in de opening kunt duwen. Je gebruikt daarbij dus met andere woorden vooral het platte vlak van het plamuurmes.
Bij het drogen, krimpt vulmiddel altijd wel wat, dat is helemaal normaal. Je kan dus achteraf best nog een beetje bij vullen. Het is ook beter om niet alles ineens te proberen vullen. Je werkt best met 2 à 3 laagjes van ca. 1 mm voor kleine gaten.
Hoe groter de schade, hoe meer lagen, natuurlijk. Bij grote gaten is het daarbij best om vanuit het midden naar buiten te vullen. Zeker ook het vulmiddel goed laten drogen tussen de lagen door.
Stap 3: afwerken
- Schuur nog even lichtjes op
- Breng eventueel nog een laagje fijnplamuur aan
Ziezo, dat was het grootste werk: voorbereiden en in de muur gaten opvullen. We zijn bijna klaar. Enkel nog afwerken nu. Een beetje als een gastronomisch gerecht 😊
Indien nodig, kan je nog wat schuren. Dat doe je wanneer de vulling volledig is uitgehard, maar nog niet alle oneffenheden weg zijn. Gebruik wat middelgrof schuurpapier (vb. korrel 150 of 180) of een schuurblokje.
Voordat je gaat schilderen, schuur je ook best nog eens je plamuurwerk lichtjes op. Dat doe je met een fijne korrel schuurpapier (vb. 220). Zo krijg je het beste resultaat!
Je kan ook nog een laagje fijnplamuur aanbrengen om alles echt heel fijn afgewerkt te zetten. Dat is zeker niet noodzakelijk, maar kan wel helpen om de puntjes op de i te zetten.
Klaar! Nu kan je gaan schilderen of behangen! Moest je veel gaatjes vullen in de muur en heb je veel plamuur op de muur aangebracht? Dan is een goede, dekkende primer onmisbaar, voor de hechting en tegen verschillen in kleur en glans.
Wat is het verschil tussen pleisteren en plamuren?
Pleisteren is het afwerken van een volledige ruwe muur met pleister (gips), ook wel 'muren bezetten' genoemd. Een pleisteren muur vormt een egaal oppervlak dat klaar is om te schilderen of te behangen.
Plamuren daarentegen is het lokaal opvullen van gaten in de muur. Of scheuren of andere kleine beschadigingen en oneffenheden. Je gebruikt dan een speciaal vulmiddel om de gaten in de muur te vullen.
En wat is dan tussen pleister en afwerkplamuur? Pleister is een basislaag om de hele muur te bedekken en te egaliseren. Afwerkplamuur is meer een extra laagje om details te perfectioneren. Vaak komt het op een muur die al gepleisterd is of eerder is afgewerkt.
Aan de slag met het juiste materiaal
Er bestaan heel wat verschillende producten: vulmiddel, egalisatieplamuur, afwerkplamuur, lakplamuur, pleister,… Wat heb jij juist nodig om die gaten te vullen? Een goed vulmiddel, natuurlijk! Hieronder vind je onze selectie voor kleine en grote gaten.
Toch nog een andere klus voor de boeg? In onze categorie met plamuur, kitten en vulmiddelen kan je ook nog een testje doen om te zien welk product je dan juist nodig hebt. Of, je kan je natuurlijk verder verdiepen in de wereld van plamuur in onze verfwijzer. Per ondergrond vind je er het gepaste product.
Klaar om te plamuren? Start!
In deze video van Polyfilla kun je zien hoe een kleine scheur en een paar kleinere gaten worden gevuld. En hoe gemakkelijk dat is.