Tintrio Reviews with ekomi.nl
logo check

Gratis verzending vanaf € 75

logo check

Voor 16u besteld, zelfde werkdag verzonden*

logo check

98% geeft ons 4 of 5 sterren

logo check

+50.000 kleuren

Hoe snel mag je bij een nieuwbouw de muren schilderen?


Je heb net een huis gebouwd of nieuwbouwappartement gekocht en wil nu graag de muren een likje verf geven. De vraag is echter wanneer je mag verven in een gloednieuwe woning. Hoewel de muren en plafonds van je nieuwbouw misschien droog lijken, kan het toch nog te vroeg zijn om ze in een fris kleurtje te zetten. Maar hoe lang moet je dan precies wachten? In deze blogpost geven we je enkele tips!

Bron afbeelding

"Even geduld aub”

We zullen je jammer genoeg moeten teleurstellen: je mag niet meteen je nieuwe muren en plafonds schilderen. Je kan het best een jaar wachten met schilderen. Dan zijn de muren niet meer vochtig en zijn ze ruw en droog genoeg om verf te verdragen. De theorie luidt dat een muur elk seizoen moet meegemaakt hebben voor hij beschilderd mag worden.

Ook na een jaar meet je best nog eens de vochtigheidsgraad van je muren. Als er tijdens de zomer bijvoorbeeld veel regen is gevallen, kan het zijn dat de muren toch nog niet schilderklaar zijn. Daarnaast moet een nieuwbouw zich ook nog wat "zetten", waardoor er tijdens het drogen soms kleine scheurtjes kunnen ontstaan. Als je te vroeg schildert, loop je het risico dat je alles opnieuw moet schilderen.

Wil je toch geen jaar wachten? Meet dan de vochtigheidsgraad met een vochtmeter. De vochtmeter geeft via kleuren (groen - oranje - rood) aan of je vochtgehalte goed genoeg is om te schilderen. Bij ons kan je altijd een vochtmeter huren. Bovendien raden we je aan om pas te beginnen met je muren te behandelen bij een maximale vochtigheidsgraad van 2%. Als je bij een hogere vochtigheid al begint met schilderen, loop je het risico dat de verf, primer of plamuur weer loskomt.

Daarnaast kan je het droogproces ook versnellen met een bouwdroger. Hou er daarbij wel rekening mee dat de oppervlakte zo sneller droogt, maar dat dieper in de muur nog veel vocht verscholen kan zitten dat later naar boven komt. Natuurlijke ventilatie is en blijft het beste droogproces.

Aan het werk!

Stel: de vochtigheidsgraad is goed en het schilderwerk kan van start gaan. Hoe begin je eraan?

  1. Alles begint bij een goede voorbereiding! Kijk of de ondergrond nog poederig is. Is dit het geval? Gebruik dan een fixeermiddel zoals Sikkens Alpha Aquafix of Trimetal Magnaprim Fix. Een fixeermiddel voorkomt glans- en kleurverschillen in de eindafwerking. Het zorgt er ook voor dat de zuigkracht van de muur afneemt en dat de verf mooi op de muur blijft liggen.
  2. Als je toevallig nog gaatjes of scheurtjes in het pleisterwerk vindt, vul je ze het beste ook op met plamuur.
  3. Breng een grondlaag aan en laat de laag drogen. Respecteer de droogtijd die vermeld staat op de verfpot. Sikkens Alphatex Primer SF is ideaal om aan te brengen op kale, ongeverfde muren.
  4. Daarna is het tijd om een tot twee lagen muurverf aan te brengen.

Wil je graag nog wat extra informatie over hoe je een muur best schildert? Lees dan deze blogpost. Heb je nog vragen over het schilderen van een nieuwe muur? Contacteer gerust onze experts! Zij geven met plezier een antwoord op je vragen.

Wit, witter, witst: welke tint kiezen om je muur te schilderen?

Wit staat voor zuiverheid en reinheid. Een witte kleur brengt ook rust in het interieur. Van rust is er echter weinig sprake op het moment dat je de witte tint moet kiezen waarin je je muur gaat schilderen. Er bestaan namelijk duizenden verschillende tinten wit: ivoor, parelwit, grijswit ... Opdat je nog de bomen door het bos zou zien, zetten we op een rijtje waar je best op let bij het kiezen van een witte tint voor je interieur.

Hoe verwijder ik afgebladderde verf van een buitenmuur?

Stel je voor: je hebt een hele middag geschilderd en wanneer de verf begint te drogen, zie je allemaal kleine barstjes verschijnen. Wat nu? Nog een nieuwe laag verf toevoegen? Een laag vernis toevoegen? Hopen dat het proces zich vanzelf weer ongedaan maakt? Geen paniek, wij geven je de nodige tips zodat je muur straks weer helemaal egaal is.

Hoe vermijd en behandel je schimmelvorming?

Op plekken waar geen goede verluchting is, kunnen zwarte stipjes op de muren verschijnen. Vooral de hoekjes achter een kast en vochtige ruimtes zijn extra gevoelig voor schimmelvlekken, omdat het vocht daar minder snel weg kan. Schimmel zorgt niet alleen voor problemen in je huis, maar is ook slecht voor jouw gezondheid. Daarom leggen we je in deze blog uit hoe je schimmels in huis kan behandelen en in de toekomst ook kan voorkomen.