Tintrio bestaat 1 jaar! 🥳 Vier onze verjaardag met ons: 5% korting met code BDAY5
Tintrio Reviews with ekomi.nl

Stappenplan: de trap schilderen


"Hoe moet ik mijn trap voorbereiden? Hoe ga ik het beste te werk? En welke verf kan ik gebruiken?"

Op al deze vragen hebben wij een antwoord voor jou, in de vorm van een handig stappenplan mét handige productaanbevelingen. Deze pagina draait helemaal rond het schilderen van een houten trap!


Stap 1: Voorbereiding

Stap 2: Primer aanbrengen

Step 3: Lakken

Vooraleer je enthousiast kunt beginnen schilderen, zorg je best eerst voor de juiste voorbereiding. Als eerste maak je de trap schoon en vetvrij met een goede ontvetter en een vochtige doek.

Daarna kan je de trap schuren. Om het oppervlak wat op te ruwen, volstaat schuurpapier met een fijnere korrel. Moet je er oude lagen verf of vernis af krijgen, dan zal je eerst een grovere korrel schuurpapier nodig hebben. Heb je te kampen met afbladderende verf, dan kan je die best ook eerst verwijderen.

Vervolgens is het ook nuttig om de trap eens goed te inspecteren op oneffenheden, scheurtjes, openstaande naden etc. Gaatjes, kleine scheurtjes en andere oneffenheden kan je voor het schilderen nog wegwerken met een houtplamuur. Openstaande naden kan je dicht kitten nadat je de primer hebt aangebracht.

Vergeet ten slotte ook niet om rondom de trap af te plakken en eventueel onder de trap ook nog de ondergrond af te dekken.

Nu je trap vlekkeloos is voorbereid, kan je aan de slag gaan met de primer. Die speelt een belangrijke rol, want die zal zorgen voor een sterke hechting tussen het hout van je trap en de lak. 

 Meer nog, je gaat meer primer aanbrengen dan je uiteindelijk zal gaan lakken. Twee lagen grondverf, gevolgd door één afwerkingslaag, vormen een erg sterk systeem. 

 Een makkelijke manier om te onthouden in welke volgorde je juist werkt:

  • van buiten naar binnen (dus eerst de spijlen, zijkanten, leuning, en dan pas de treden);
  • van boven naar onder. 


💡 Nog een extra tip: moet de trap in gebruik blijven? Sla dan telkens één trede over bij het schilderen, en schilder de overgebleven treden pas wanneer de andere klaar zijn. Begin je met primer op de treden die je had overgeslagen, markeer de afgewerkte treden dan met masking tape. Zo kan je altijd nog naar boven en beneden!

Zoals we hierboven bij de primer al aanhaalden, krijg je een sterk verfsysteem door twee lagen primer te combineren met één laag aflak. Je gaat na de tweede laag primer dus nog één eindlaag lak aanbrengen.

Wij geven vaak de voorkeur aan watergedragen lakken, omdat synthetische lakken een langere droogtijd hebben. Je wil je trap wellicht zo snel mogelijk opnieuw volwaardig in gebruik kunnen nemen, toch?

Zijdeglanzende lakken zijn het interessantst voor je trap. Hoe hoger de glansgraad, hoe sterker de lak namelijk. Maar... hoogglans wil je op een trap misschien eerder vermijden. Een lak die we met veel overtuiging kunnen aanbevelen, is de Sigma S2U Nova Traplak Soft Satin. Die bevat een lichte korrel die de verflaag uitstekend antislip maakt.

De volgorde bij het aflakken blijft hetzelfde: van buiten naar binnen en van boven naar onder. Gebruik een ronde borstel voor de hoeken en kantjes en een viltroller voor de vlakke stukken, dan zit je zeker en vast goed.

Tintrio Reviews with ekomi.nl

Berdy

Berdy Clearline - Ontvetter
€ 7,75 
Tintrio Reviews with ekomi.nl

ProGold

ProGold Combi Blok
Van € 1,45 
Tintrio Reviews with ekomi.nl

3M

3M Gouden Masking Tape
Van € 6,95 
Tintrio Reviews with ekomi.nl

ProGold

ProGold Afdekkarton
€ 33,55 
Tintrio Reviews with ekomi.nl

Sikkens

Sikkens Rubbol BL Primer
€ 21,95 
Tintrio Reviews with ekomi.nl

Sikkens

Sikkens Rubbol BL Satura
€ 23,45 
Bestseller
Tintrio Reviews with ekomi.nl

Sikkens

Sikkens Rubbol BL Rezisto Satin
€ 40,95 

Liever naturel? 


Wil je je trap graag vernieuwen, maar wil je er geen kleur op zetten, dan kan je zeker en vast ook kiezen voor een van de volgende kleurloze behandelingsopties.

Vernis

Tintrio Reviews with ekomi.nl

Traelyx

Traelyx Trappenlak Antislip
€ 52,95 
Tintrio Reviews with ekomi.nl

Sigma

Sigma Varnish Satin
€ 26,45 
Tintrio Reviews with ekomi.nl

Xyladecor

Xyladecor Trap Vernis Antislip
€ 27,95 
Tintrio Reviews with ekomi.nl

Trimetal

Trimetal Silvatane PU Acryl Prestige Mat
€ 59,95 

Olie

Tintrio Reviews with ekomi.nl

Ciranova

Ciranova Hardwaxoil Magic
€ 7,53 

Checklist

  • Reinigen en ontvetten

  • Goed schuren

  • Twee lagen primer aanbrengen

  • Afwerken met één laag lak

  • Je schilderwerk bewonderen

Handige helpers

Tintrio Reviews with ekomi.nl

ProGold

ProGold Verfrol Vilt
€ 1,55 
Tintrio Reviews with ekomi.nl

ProGold

ProGold Verfkwast Rond Classic 7520
€ 4,55 
Tintrio Reviews with ekomi.nl

ProGold

ProGold Verfbak
€ 0,85 

Assistentie nodig?


Zijn sommige stappen niet geheel duidelijk voor je, of wordt jouw specifieke situatie niet vernoemd in ons stappenplan, neem dan gerust contact op met onze experts. We helpen je graag verder.


Contacteer ons